Quantcast
Channel: Ofiltrerat - en öldrickares tankar
Viewing all 1808 articles
Browse latest View live

Stallhagen Historic Beer 1843

$
0
0
För några år sedan bärgades lasten från ett skepp som förlist under mitten av 1800-talet i Ålands Hav. Bland annat fick man upp flaskor med Champagne och öl. Det senare analyserades (läs mer här) och Stallhagens Bryggeri lät sedan tillverka en klon av denna: Historic Beer 1842. De 2.000 storflaskorna såldes under hösten 2014 i tjusiga trälådor för någonstans kring 100 €, överskottet av försäljningen gick till välgörande ändamål på Åland.

Jag har sett de här lyxiga flaskorna, men inte riktigt känt köpsuget.

Historic Beer 1843 började säljas ungefär samtidigt något senare. 375 ml champagneflaska utan trälåda och ett betydligt måttligare pris. Den köpte jag när vi åkte med Viking Line under augusti 2014Birka Cruises våren 2015, och nu kan det vara dags att prova den. 4,5 % alkohol.

Jag har vaga minnen av att Stallhagen skrivit om att 1843 inte jästs med samma mikroorganismer som 1842, men jag hittar inga referenser till detta längre.

Färgen är ljust pilsnergul, vätskan klar. Det två fingrar höga vita kompakta skummet sjunker snabbt ner till ett tunt lock, och lite rester lämnas på glaset.

Doften är söt med en liten syrlighet. Tydliga toner av stall och jäsande vetedeg. Honung och snittblommor. Den känns lite… instängd, gränsande till unken.

Smaken är genomgående lätt. Söt jästig deg, aningar av vanilj och en lätt anonym beska. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är ännu mer honungssöt, något kryddig med en antydan till beska. Den jäsande degen dominerar även här. Avslutningen är bara honung/honungsextrakt.

Kolsyran är medel till mild, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt men också något kladdig.

En unik öl, såklart. Vilket också gör den svår att betygsätta. Är den trogen originalet? Var det så här den var tänkt att smaka? Det får bli ett helt subjektivt betyg – tycker jag om att dricka den? Och, nja, det gör jag väl inte helt och hållet: Det är lätt, vilket det kanske ska vara. Det är ganska enahanda, vilket den kanske också var då. Ett klart minus är att de inte berättar var ölen tillverkas, även om det inte inverkar på betyget.

Betyg: 2,72. Tillgänglighet: Säljs i Finland. Pris: Okänt. Bäst före: 2020.

Mikkeller Beer Geek Flat White

$
0
0
Den sista av de öl som jag köpte hos Kihoskh i Köpenhamn i höstas är en oatmeal stout på 7,5 % bryggd av Lervig Aktiebryggeri med kaffe och laktos: Beer Geek Flat White från Mikkeller.

Varför jag plockade åt mig just den här flaskan? Ingen aning… Det fanns massor av intressant öl i den fullpackade källaren, och jag tror jag fick för mycket att välja mellan efter ett tag och bara tog en som jag trodde skulle vara… Acceptabel.

Färgen är kolsvart, det fingertjocka skummet är luftigt och djupt brunt. Det sjunker snabbt ner till en tunn ring utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är tungt rostad med lite mjölk/grädde, färskt kaffe och en aning rök/chark.

Smaken startar med en snabb passerande vass sötma. Rostad malt, lite rök och mjukt kaffe. Aningar av syrliga frukter. Medel till stor kropp. Eftersmaken är medelmjuk med växande kaffe-syrlighet, lite gräddkola och trädsav. Slutet har friska kaffetoner och en mjuk sötma. Och just då, när jag trodde att den tonat bort, återkommer en tydlig smak av färsk grädde.

Kolsyran är mycket lätt, de små bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är medelmjuk, men stundtals aningen sträv.

En trevlig milk stout som inte blir överdrivet söt, med en fin kaffesmak.

Betyg: 3,54. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: 46:00 DKR för 330 ml. Bäst före: 07/09/20.

Snart öppen ölprovning - värmande öl

$
0
0

Lördag 30 januari 2016 15:00 kommer jag att hålla en ölprovning på De Klomp:


Värmande öl

Under de kalla vinterdagarna kan det vara trevligt med lite värmande öl som har lite högre alkoholhalt än vanligt. Under ledning av ölguru Magnus Bark provar vi oss igenom ett urval starka och goda öl.

Pris 250 kronor, ingen föranmälan. Dörren öppnar 15 minuter innan provningen.
Fecebookarrangemang.

Bokanmälan: Öl Malt, humle, jäst och vatten

$
0
0

Tiden går fort. Ölvärlden förändras hela tiden. Ölhistorien ändrar sig nästan lika fort.

Betyder det att en fem år gammal introduktionsbok om öl redan är inaktuell, hur bra den än var när den kom ut? Ja, det tycker i alla fall ölskribenten med mera Peter M. Eronson vars bok Öl från fat & flaska jag recenserade här. Det är en bok jag tyckte om och har sedan dess rekommenderat till de som just börjat intressera sig för öl.

Den nya boken heter Öl Malt, humle, jäst och vatten och de 141 sidorna något större än A5 kommer mellan hårda pärmar. Den ser ut ungefär som dagens Grenadine-utgivna böcker brukar med mjuka varma färger, bakgrundstryck och stora lite bleka bilder med kort skärpedjup (merparten är lågmälda stilleben tagna av Robert Helberg). Ett propert nutida hantverk, helt enkelt.

Bokens första 31 sidor består av en faktaspäckad genomgång över
ingredienser och tillverkningsmetoder samt en oväntat detaljerad historik över tekniska uppfinningar och industrialiseringen i bryggerivärlden.


Majoriteten av bokens sidor berättar om olika ölstilars historia, uppdelade på ett sätt som jag inte sett förut: I stället för att luta sig mot Michael Jacksons numera drygt 40 år gamla stilträd så uppdelas de efter smakfamiljer. Exempelvis behandlar kapitlet Både sött och fylligt, som de bästa av desserter stilarna barley wine, milk/sweet stout, old ale och oatmeal stout. Perspektivet är främst historiskt: Varför skapades den här stilen och var?

Boken är uppdaterad: Helt nya stilar, eller sådana som bara fanns i historieböckerna för ett par år sedan, är med. Som Grodziskie, Session IPA och Tmavé.


Varje kapitel följs sedan av en sida med rekommenderade exempel på olika öl i varje stil.

Urvalet av ölexempel är också en svår sak: Sortimentet ändrar sig hela tiden, gamla klassiker kan plötsligt vara borta och nyheter kommer varje timme. I den här boken har Eronson valt att helt gå efter personliga favoriter oavsett dess tillgänglighet. Vissa öl finns i Systembolagets fasta sortiment, andra är mer svårhittade och ett fåtal är jag tveksam till om de alls funnits tillgängliga i Sverige.



Standardsättet att presentera öl, med en bild på en flaska/burk/pumpclip och en text under denna slipper vi. Det tycker jag är skönt.

Till slut kommer några sidor som förklarar hur man arrangerar en egen ölprovning, några tips om lämpliga ölglas, hur man ska tänka när man parar ihop öl och mat. Och så en överblick över smaker och felsmaker i öl.

Andra liknade böcker har ofta med ett avsnitt om hembryggning. Så inte i den här vilket känns vettigt, det är bättre att fokusera. Författaren har dessutom nyligen skrivit en hel bok i ämnetÖlbryggarboken - brygg ditt öl hemma som jag skrev om här.

Jo, jag tycker att det här är en bra introduktion till öl. Kanske inte riktigt lika annorlunda mot allt annat som Öl från fat & flaska var när den kom, vilket samtidigt är naturligt.

De fakta som finns i boken hittar jag inte många fel i. När jag läste så reagerade jag över någon historisk detalj, men i nästa mening kom en förklaring som jag kunde gå med på. Det är ingen lätt uppgift att fokusera så mycket på ölhistoria när nya detaljer dyker upp hela tiden.

Allt som allt en mycket rekommenderad bok till de som är på väg in i ölets värld. För den fullfjädrade ölnörden innehåller den dock inte så mycket nytt.

Prisjakt vet var man köper den till lägst pris. ISBN 978-91-86287-72-6.

Disclaimer: Jag fick ett recensionsexemplar av den här boken från författaren.

Tävling: Flamländska recept

$
0
0

Hög tid för en utlottning!

Det blir inte mindre än två snarlika kokböcker från Flandern. Dels Local flavours of De Vlaamsche Pot med recept från restaurangen i Brugge (som jag skrev om här). Dels The Belgian Beerkitchen med 70 matrecept och rekommenderade belgiska öl till dessa. Båda böckerna är på engelska.

Deltar gör man genom att göra som vanligt: Skicka ett mail till bark@ofiltrerat.se med ordet "Tävling" i ärenderaden. Dragning om en vecka 2016-01-20 klockan 21:00.

Båda böckerna är sponsrade av Visit Bruges.

Tempel Gehenna

$
0
0
Suröl. Från Uppsala. Köpt i våras. Kan det vara något? Gehenna på 4,5 % är en sådan från Tempel Brygghus. Stilen… Inte helt lätt? American Sour Ale? Berliner Weisse? Geuze? Mhmh.

Färgen är gul (5 EBC), vätskan är nästan klar (det finns en del fällning  på flaskans botten). Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sakta utan att lämna några rester på glaset.

Doften är syrlig med lite fruktig syra, mjölksyra, jod och mineraler. Tankarna går klar till belgisk lambic/gueuze. Det finns aningar av blött läder.

Smaken är syrlig och torr. Lite omogna frukter och vetemjöl. Laktos-sötma i bakgrunden. Lätt kropp. Eftersmaken har en passande syra, vetedeg och en aning alkohol. Det korta slutet har en lätt ton av mint.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är vassa och långlivade. Vätskan är mjuk.

Mycket balanserad och trevligt syrlig, men också genomgående för lätt.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 4 maj 2015 (slutsåld) (fast jag köpte den i vintras och det finns flaskor kvar på hyllan inne i Linköping). Pris: 32:90 för 330 ml. Bäst före: 2016-06 (batch 6).

Ska Rudie Session IPA

$
0
0
Bild: Ska Brewing Co.
Kvällens recension avhandlar en session-IPA på 4,5 % från Colorado-bryggeriet Ska Brewing Co: Rudie Session IPA.

Det är intressant att Ska Brewing har så bra tillgänglighet på Systembolaget, när de just slutat distribuera öl till det betydligt närmre North Carolina. Om man ska tro legenderna så blev de sverigevänner när en viss öldistributörspersonlighet på en fest i USA visade hur man dansar skank på riktigt.

Den klara vätskan har färgen ljust guld (6 EBC), det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker ihop till ett tunt lock lämnandes en del rester på glaset.

Nya världens humle dominerar doften. Grapefrukt, citronjuice, limeskal. Aningar av mango och ananas. Lite deg, mogna tomater och gröna bananer i bakgrunden.

Smaken är besk och uppfriskande. Exotisk frukt (mango och ananas), grapefruktskal, besk apelsinjuice och en antydan till gummi. Mild ren sötma i bakgrunden. Medel till lätt kropp. Eftersmaken har mindre beska och frukt, i stället finns en välbalanserad mix av blommig citrusbeska och godissötma. Avslutningen har toner av exotisk frukt och vetemjöl.

En ren och mycket lättdrucken session-IPA. Inte alls lite vulgärt piska-din-mun-med-humlekottar somBrewDog Dead Pony Club, vilket gör den renare och mer balanserad. Men inte heller lika… Kul.

Betyg: 3,67. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment sedan december 2015. Pris: 22:90 för 355 ml. Bäst före: OCT 13 16. 

Passar prima till meze: Lip up fatty!

Påminnelse om den där utlottningen av de där böckerna

$
0
0
Jodå, utlottningen av de två flamländska receptböckerna pågår fortfarande i ett knappt dygn. Detaljerna hittar ni här.

Vinnare!

$
0
0

Två böcker skulle lottas ut, och här är vinnarna:

Local flavours of De Vlaamsche Pot: tom.lyck!
The Belgian Beerkitchen: Robert.A!

Grattis! Böcker och lite småprylar kommer snart med posten!

Corsendonk Rousse

$
0
0
För en tid sedan läste jag någon ölblogg som argumenterade för att införa ytterligare en stil i hembryggartävlingar och recensionssiter: Belgisk röd ale. Ljusare än bruin, rödare än belgisk pale ale. En öl som mycket väl skulle kunna bli referens för en sådan eventuell stil skulle kunna vara Corsendonk Rousse från Brasserie Du Bocq:s varumärke Brouwerij Corsendonk på 8 %.

Färgen är bärnsten-koppar (30 EBC), vätskan är helt klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och beige, och det sjunker sakta lämnandes lite rester på glaset.

Doften är besk-söt med metall/järn, knäck och röda frukter (hallonsylt och körsbär). Och en småkonstig kemisk köttig ton. Metalltonerna stör mig.

Doften är inledningsvis mycket söt, nästan som att dricka outspädd blandsaft. Röda bär och frukter, jordgubbsgodis och lite farinsocker. Medelstor kropp. Eftersmaken har en del torra beska toner och kryddor (muskotnöt, kryddpeppar, kryddnejlika) i bakgrunden. Det mjuka slutet är bara farinsocker.

Kolsyran är väldigt kraftig, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är kladdig.

Mjneajeee… På tok för söt och enahanda för mig.

Betyg: 3,07. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment som en del av mixpack sedan juni 2015. Pris: 24:90 (medelpris för en flaska). Bäst före: 11/03/18.

Stillwater Why Can't IBU?

$
0
0
Bild: Stillwater Artisanal.
En humle-fokuserad IPA i belgisk stil från Maryland-bryggeriet Stillwater Artisanal får bli kvällens recension: Why Can't IBU? på 5,7 %.

Färgen är halmgul, vätskan klar. De tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker långsamt ner lämnandes massor av tjocka rester på glaset.

Doften är något syrlig med fenoliska jästtoner, citrusskal och citrongodis. Ingen sötma eller malt noterades.

Smaken är torr till mycket torr och lätt syrlig. Fruktiga toner av apelsin, grapefrukt och mango. Fenoliskt kryddiga toner av muskotnöt, kryddnejlika och röd paprika. Aningar av gummi och plast. Medelstor kropp Eftersmaken har växande toner av beska, lite sträv citrus-humle, deg och citrongodis. Avslutningen är främst strävt besk.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna är långlivade och lite vassa. Vätskan är lätt, men också mycket mjuk.

Inte så jättebesk som namnet antyder, men balanserad med en bra belgisk jästkänsla. Jag gillade, men antar att det är en helt annan öl färsk.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 4 december 2015 (lagerstatus). Pris: 33:90 för 355 ml.Bäst före: 2015-05-21 (av importören påklistrad etikett).

Systembolagets små partier 5 februari 2016

$
0
0

Följande öl börjar säljas på Systembolaget 5 februari 2016:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris

Medelalkoholhalt: 8,08 %. Medelliterpris: 137:73.


Systembolagets små partier 19 februari 2016

$
0
0

Följande öl börjar säljas på Systembolaget 19 februari 2016:

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris

 Medelliterpris: 139:35. Medelalkoholhalt: 8,07 %.

Både Zoigl och XXXX? Mmmm!

Omnipollo Magic Numbers 3.5

$
0
0
Å ena sidan kändes det osannolikt. Å andra sidan var det väl bara en tidsfråga innan Omnipollo skulle skapa sin första folköl. Den kom för någon vecka sedan och visade sig vara en gose (saltsyrlig tysk veteölsstil) med ananas på 3,5 %: Magic Numbers 3.5. Den är bryggd hos De Proef.

Färgen är kallt ljusgul (4 EBC), vätskan är dimmig. Det två fingrar höga vita luftiga skummet skjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är något sur med funkiga toner av läder och jäst. Syrliga fruktiga smaker av ananasjuice och gröna äpplen kompletteras av söta toner av aprikosgodis och persikoglass. Viss blommig humle i bakgrunden.

Smaken äs syrlig med salt-fruktiga toner av blandad exotisk frukt (papaya, ananas, persika). Mild ren beska i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk med torra toner av färsk ananas, jäsande deg och en långsamt växande sälta. Avslutningen är mild med salt fruktgodis.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är lätt men inte blaskig.

Massor av smak och elegans för en 3,5 %-öl. Jag vet inte om det är jästen eller vad det är, men något i den här ölen känns som att smaka på fantombryggarna Henoks och Karls själar.

Betyg: 4,02. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 25:95 för 330 ml. Bäst före: 25/11/16.

Onsdag 16:00.
Söndag 11:15.

Systembolagets Lokala Småskaliga nyheter februari 2016

$
0
0

1 februari 2016 kommer följande öl som lanseras i det lokala småskaliga sortimentet. En del kommer att finnas i depån och går då att beställa (eventuellt med kollikrav), andra inte…

Nummer, namn, område, i depå?
  • 30845, Dugges Bow Tie Daddy, Härryda kommun, Ja
  • 30847, Skellefteå Backens Lager, Skellefteå kommun, Ja
  • 30872, Beerbliotek Pilsner 101, Göteborgs stad, Ja
  • 30853, Lone Pine Jumping Jacks Hoppy Lager, Falkenbergs kommun, Nej
  • 30856, Rådanäs Ekologiska Saison, Härryda kommun, Ja
  • 30870, Bergslagens Cuprum Pale Ale, Smedjebackens kommun, Nej
  • 30859, Kackelstugans Öland Pale Ale, Borgholms kommun, Nej
  • 30786, Good Guys Eva Lisa Pale Ale, Karlstads kommun, Ja
  • 30851, Närke Slättöl Pale Ale, Örebro kommun, Ja
  • 30848, Skellefteå Backens Ale, Skellefteå kommun, Ja
  • 30857, Hönöbryggeriet American Pale Ale, Öckerö kommun, Nej
  • 30852, Lone Pine No Monkey Business APA, Falkenbergs kommun, Nej
  • 30649, Skelervikens This Ale Is Irish Red, Ängelholms kommun, Nej
  • 30682, Mohawk Session IPA, Täby Kommun, Ja
  • 30795, Jädraöl IPA, Sandvikens kommun, Ja
  • 30831, Migranten Odyssé IPA India Pale Ale, Malmö stad, Ja
  • 30858, Electric Nurse / Dugges Family Reunion IPA, Härryda kommun, Ja
  • 30855, Good Guys Pilot IPA India Pale Ale, Karlstads kommun, Ja
  • 30869, Brygghus 19 Innovation, Karlshamns kommun, Ja
  • 30863, Bryggverket Dubbelpipa, Umeå kommun, Ja
  • 30804, Stockeboda Gårdsbryggeri Kaffeporter, Simrishamns kommun, Ja
  • 30864, Train Station Dark Side Imperial Ale 2015, Knivsta kommun, Ja
  • 30871, Beerbliotek Eternal Darkness, Göteborgs stad, Ja

Modern Times Aurora

$
0
0
”Aurora” undrade frugan när hon såg den här burken på hyllan ”Är inte det något slags fruktvin som folk drack på åttiotalet?” och jodå, svartvinbärs-starkvinet Aurora finns fortfarande kvar i Systembolagets fasta sortimenten, numera tillverkat i Finland.

Men nu är det inte svarta vinbär det handlar om här, utan om en råg-IPA från San Diego på 6,7 %: Aurora från Modern Times Beer.

Färgen är bärnsten (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker långsamt lämnandes lite rester på glaset.

Doften är kryddig och besk. Torkad frukt, smör, kryddpeppar, müsli och en aning parfym. Den känns också rätt söt.

Smaken är besk med en kryddig humlighet (kryddpeppar och muskotnöt). Växande sötma med toner av rågbröd och knäck. Medelstor kropp. Värmande alkohol i eftersmaken såväl som mineraler, jäst och tallbarr. Aningar av tvål och tvättmedel i det beska slutet.

Kolsyran är medelstark, de kortlivade bubblorna är mjuka. Vätskan är även den mjuk.

Rågmalt ger en mycket speciell kryddig och ibland lite sträv smak åt öl. Den här är väldigt tydlig i de smakerna, och demonstrerar rätt bra varför jag inte är överdrivet förtjust i rågöl. Med det sagt är det här ingen dålig öl.

Betyg: 3,37. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 januari 2016 (lagerstatus). Pris: 35:90 för 473 ml. Bäst före: 2016-10 (påklistrad etikett), tappad 11/04/15.

Få din dröm bryggd!

$
0
0

Dugges har genom åren fått ett stort antal förslag på öl som de borde brygga. Allt från lösa fåordiga koncept till färdiga recept.

För att fånga upp denna kreativitet har de från och med idag fram till och med 7 februari 2016 ett slags tävling på Instagram där de till slut kommer att brygga en av dessa drömmar.

Ni moderna människor med Instagram gör så här med ert koncept:
  • Make it readable
  • At @duggesbryggeri and a friend
  • Hashtag #YourDuggesDreamBeer
  • Follow @Duggesbryggeri on Instagram
Sedan kommer tre drömöl att väljas och efter en socialmedieomröstning kommer så ölen att bli bryggd.


Fullers Past Masters 1910 Doubble Stout

$
0
0
Jag tror att det här är den femte ölen i Fullers serie Past Masters, där de går tillbaka i sina loggböcker och inspireras av historiska recept. Past Masters 1910 Double Stoutär en engelsk stout på 7,4 %.

Färgen är brunsvart (90 EBC), det fingertjocka skummet är brunt och det sjunker snabbt ner till en tunn ring utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt med massor av knäck, saltlakrits och mörk choklad. En kemisk ton av klor och alkohol, aningar av katrinplommon och torkade blommor.

Hårt rostad malt dominerar smaken, men det finns också toner av grädde och torkad frukt. Ren avtagande beska och lite alkohol. Medel till stor kropp. Eftersmaken bjuder på katrinplommon och saltlakrits/salmiak samt en passerade farinsockersötma. Avslutningen är torrare med brända toner av svartmalt, knäck och beska örter.

Kolsyran är rätt kraftig; de stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är något mjuk.

En mjuk men ändå kraftig engelsk stout där den mörka malten får spela huvudrollen. Lätt att tycka om.

Betyg: 3,91. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 november 2015 (lagersaldo). Pris: 37:50 för 500 ml. Bäst före: END 2018.

Bokanmälan: The Lost Beers & Breweries of Britain

$
0
0

Under de senaste veckorna har jag läst en bok om öl. Brittisk öl som inte finns längre, för att vara mer exakt. The Lost Beers & Breweries of Britainär titeln och Brian Glover är författaren. Den är utgiven av Amberley Publications och den kom ut 2012. 158 sidor.

Redan i förordet förklarar författaren att det här är en nostalgibok, han fick idén till den när han köpte några gamla reklamblad för Courage Russian Imperial Stout på ett antikvariat. Den gamle mannen bakom disken blev alldeles lyrisk och började rabbla reklamslogans för denna öl. Det fanns uppenbarligen en marknad för en bok om öl och bryggerier som inte längre existerar. Förlaget är dessutom specialiserade på närtids- och lokalhistoriska böcker.

Och därmed kommer jag inte riktigt in i boken från start. Det känns lite som om någon tonåring som aldrig varit i Sverige skulle få en bok om nedlagda svenska bensinstationer. Jag tycker mig vara onödigt intresserad av ämnet, men… kommer liksom inte in i boken.

En del av det är att den är ganska oteknisk, den fokuserar mer på människor, skeenden, platser och byggnader än recept, stilar och smaker.

Det finns en stor mängd illustrationer, framför allt reklamplanscher, tidningsannonser och etiketter. Ytterst irriterande är att de är samlade i tre sjok i boken. Att man har färgtrycken på finare glansigt papper är begripligt när resten av denna pocket är tryckt på oblekt fiberhaltigt papper. Men varför samla ihop de svartvita i två separata avsnitt? Det blir bara en störande mängd bläddring, och i övrigt  mycket texttunga sidor.


Till det kommer att texterna om de sammanlagt 51 utdöda ölen är ganska lika varandra i formen. För att bespara er tiden att läsa boken kommer här en mall för hur det med vissa variationer ser ut:
1853 startar den unge ambitiöse A bryggeriet B i byn C. Ölen, storsäljaren D (best mild), E (bitter), F (porter) på fat samt G (strong ale) och den lustigt namngivna H (barley wine) är stora framgångar hos de lokala tenngruvearbetarna som behöver släcka törsten.

A dör hastigt och bryggeriet tas 1888 över av änkan I och kollegan J. Det fortsätter att gå bra och ortens andra bryggerier K och L (för smått otroliga £129.000) tas över och läggs ner. Med de kommer ett antal pubar, vilket gör att B nu har 150 stycken. Första världskriget bryter ut, vilket slår hårt mot ölets styrka och kvalitet.

Mellankrigstiden utnyttjas genom att grannortens bryggerier M, N och O tas över, de läggs ner utom N som fortsätter att brygga sin välkända bitter P. Andra världskriget bryter ut och N eldhärjas.

Vid freden köps även bryggeriet Q upp, och nu brygger man P också under namnen E, R och S. Den gamla lyx-ölen G är nu nere i OG 1037. Via inköpen av grannbryggerierna ha man nu 450 pubar under sig. Under sextiotalet börjar man att brygga den kanadensiska lagern T på licens.

Problemen hopar sig eftersom bryggverken är omoderna och mycket slitna. 1969 köper jätten Whitbread upp B, och jämnar tre år senare såväl B som N med marken. Invånarna i C är upprörda och håller demonstrationståg.  Bryggerijätten låter varumärket E leva ett par år till på pubarna.

2002 köper ett par unga hembryggare och CAMRA-medlemmar ut varumärket B (och därmed R) från InBrev, och börjar åter brygga R och den salta portern U från historiska recept på cask, men eftersom det inte längre finns några tenngruvearbetare med dragiga hem att sälja den till går de omkull tre år senare.
UNDERLIGT MEN SANT: När N brann ned lyckades man samla ihop över £300 i småmynt ur ruinerna av lönekontoret. Pengarna delades sedan lika mellan de anställda.
Sådär ja. Så ser i stort sett boken ut, 51 gånger. Det blir rätt segt efter ett tag, även om Glover försöker lätta upp det med temaordvitsar. Med sådär resultat. Något intressantare är att han ger nutida exempel på öl som är snarlika de som beskrivs. Av de mellan 100-150 öl som räknas upp så har jag druckit 2-3, så det är rätt rara öl det med.


Även om det aldrig sägs rätt ut så märks det att författaren är tidigare redaktör för CAMRAs medlemstidning Whats Brewing: Egentligen var ju öl i England som allra bäst någon gång i slutet av femtiotalet när det fanns mild/bitter/stout från träfat. Sedan dess har allt bara gått utför.

Som ni kanske märker så är jag inte alls så övertygad av den här boken. Säkert jättespännande om man är 150 år gammal och har levt sitt liv i hela Storbritannien, eller något åt det hållet. Men visst har jag lärt mig en hel del, som det långvariga offentliga ölmonopolet i Carlisle, om arsenikförgiftnings-skandalen i norra England, eller om stilen Home Brewed som närmast liknar en stark brown ale.


Jag minns faktiskt inte hur jag hittade den här boken, men Amazon UKs rekommendationssystem är starkt misstänkt. Boken kostar där £15,99, och om du vill köpa den och stödja Ofiltrerat så går det att göra via den här länken.

Kommande provningar på De Klomp

$
0
0

Lite kommande evenemang där risken/möjligheten är oerhört stor att se och höra mig prata öl på De Klomp i Linköping:

Nu på lördag 30 januari 2016 15:00-16:00 under temat Värmande öl. Det blir öl som är i den starkare delen av skalan.

Lördag 13 februari samma tid återkommer jag med temat Nyhetsprovning och sex öl som inte tidigare serverats på krogen.

Provningarna kostar 250:-, ingen föranmälan utan det är bara att komma förbi. Dörren öppnas en kvart innan provningen och efteråt håller bar och kök öppet.

Välkomna!
Viewing all 1808 articles
Browse latest View live